Wij plaatsen uw schutting vakkundig en snel!
U kunt beslissen de erfafscheiding plaatsen uit te laten voeren door een bedrijf dat hier in gespecialiseerd is of dit zelf te gaan doen. Plaats de erfafscheiding enkel zelf ingeval u er ook zeker verstand van heeft. Het plaatsen van een houten erfafscheiding is relatief eenvoudig. Mensen met een beetje kluservaring kunnen dit soort erfafscheidingen zelf wel plaatsen. Kiest u liever voor een duurzame erfafscheiding van bijvoorbeeld beton, dan is enige ervaring vereist.
Liever zelf een erfafscheiding plaatsen?
Zelf een betonnen erfafscheiding plaatsen? Houd dan met een aantal zaken rekening. Een betonpaal weegt gemiddeld rond de 70 kg, een standaard betonplaat 35 kg en een dubbelzijdige betonplaat met motief weegt 60 kg. Voor een schutting van 11 meter lang en 200 cm hoog zijn 7 betonpalen nodig en 36 betonplaten. In het gunstigste geval weegt de schutting in zijn totaal 1750 kg. Dit gewicht heeft u in zijn totaliteit minimaal 2 keer in uw hand! Betreft het een luxe erfafscheiding van beton dan komt er totaal 900 kg aan gewicht bij.
Na het plaatsen van de betonpalen dienen de betonplaten in de sponning geschoven te worden. Bij een erfafscheiding van 200 cm hoog dient u de betonplaten boven uw macht te tillen. Dit is niet alleen erg zwaar maar brengt ook risico’s met zich mee.
Stappenplan zelf erfafscheiding plaatsen
In de onderstaande uitleg gaan we uit van een erfafscheiding met betonpalen, betonplaten en houten tuinschermen.
Stap 1.
Om te beginnen spannen we een draad over de erfgrens. Tegen deze draad gaan we later de betonpalen plaatsen zodat ze netjes in een rechte lijn komen te staan. Is de betonpaal 10 cm dik en deelt u de erfafscheiding met uw buren? Dan komt de betonpaal 5 cm op uw erf te staan en 5 cm op het erf van de buren. Houd hier dus rekening mee als u de draad gaat spannen.
Niet noodzakelijk maar wel handig is om deze draad waterpas te spannen. Stel u spant de draad waterpas 20 cm boven het maaiveld. De betonpaal is 270 cm lang en u wilt een erfafscheiding van 200 cm hoog plaatsen. Een simpele rekensom wijst uit dat de betonpaal 70 cm diep komt te staan. met een rolmaat meet u vanaf de bodem van het gat tot aan de draad. Als het gat op diepte is zal u een maat aflezen van 90 cm ( 70 cm diep + 20 cm boven het maaiveld).U kunt dan met een potlood vanaf de onderkant van de betonpaal gemeten, een streepje zetten op 90 cm. Zo kunt u precies zien of de betonpaal op de juiste hoogte staat!
Kunt u de draad niet waterpas spannen? Geen probleem, u heeft dan een lange waterpas nodig van minimaal 200 cm. Als u de eerste betonpaal op de juiste hoogte plaatst, met de onderkant van de sponning net onder het maaiveld, dan kunt u makkelijk van paal naar paal overwaterpassen. Staat de betonpaal te diep, gooi dan wat aarde terug in het gat. Nog beter is een stuk tegel of steen waarop de betonpaal dan komt te staan. Als de paal te hoog staat dan kunt u de betonpaal optillen en terug in het gat laten vallen. Hierdoor zal de betonpaal enkele centimeters zakken. Dit is een kwestie van inzicht, als de paal 20 cm te hoog staat zal dit niet werken. U dient de paal dan uit het gat te halen en 20 cm extra aarde uit het gat graven.
Stap 2.
Als u de draad goed strak gespannen heeft kunt u met een stift op de draad aftekenen waar de gaten voor de betonpalen moeten komen. Hart paal op hart paal is precies 190 cm. Als u de eerste paal tegen een gevel heeft geplaatst meet u vanaf het midden van die paal 190 cm verder de tuin in. Zet een puntje op de draad en herhaal dit tot de laatste paal. U kunt er voor kiezen om eerst alle gaten te graven of u plaatst steeds paal na paal. U kunt met de stift ook een streepje op de spade zetten op 90 cm, zo kunt u makkelijk zien wanneer het gat op de juiste diepte is!
Stap 3.
Vul het gat van de paal nog niet helemaal aan met aarde of betonmortel. We hebben namelijk wat stelruimte nodig voor het plaatsen van de betonplaat. Als u 2 palen geplaatst heeft kan de eerste betonplaat in de sponning geschoven worden. Zorg voor een geul tussen de palen zodat de betonplaat diep genoeg onder het maaiveld geplaatst kan worden. In de betonpalen zit een sponning met een nok waar de betonplaat op rust. Als de palen waterpas zijn geplaatst zal deze nok ook waterpas liggen tegenover de andere betonpaal. Zet de betonplaat in een paal op de nok en duw de andere betonpaal een beetje om tot dat de betonplaat ook in de sponning valt. Druk de betonpaal daarna terug tot dat deze weer waterpas staat. Controleer dit altijd goed anders komen de andere palen niet waterpas te staan!
Stap 4.
Na het plaatsen van de betonplaten kunt u het gat aanvullen met aarde en aanstampen tot dat de paal goed vast staat. U kunt er ook voor kiezen om betonmortel te gebruiken. Bestaat de aarde uit klei? Dan adviseren wij altijd betonmortel te gebruiken! Dit kan sneldrogende betonmortel zijn maar de normale kant en klare betonmortel van de bouwmarkt is ook prima te gebruiken.
Stap 5.
Nu kunnen we de tuinschermen plaatsen. Deze zijn bij een standaard hout beton erfafscheiding 180 x 180 cm en passen precies tussen de betonpalen die u waterpas geplaatst heeft. U hoeft geen gaten te boren in de betonpalen, hier is rekening mee gehouden bij het storten van de betonpalen. Draai het L beslag in de palen d.m.v. m6 schroef en patentbout. Plaatst het tuinscherm tegen deze beugels en schroef het tuinscherm vast met 8 schroeven. De juiste maat schroeven is 4×35. Als afwerking word er een houten houten afdekkap op het tuinscherm geschroefd, dit voorkomt dat water in het tuinscherm trekt en vroegtijdig gaat rotten. Over de beugels kunt u ook nog zogenaamde sluitlatten plaatsen, dit is om de beugels uit het zicht weg te werken.