Erfafscheiding soorten

Er zijn veel erfafscheiding soorten welke ieder zijn voor en nadelen hebben. In dit artikel bespreken we de erfafscheiding soorten die tegenwoordig het meest voorkomen. We bespreken hier onder Na het lezen van de voor en nadelen weet u precies welke soort erfafscheidingen het beste bij uw wensen passen!

Houten erfafscheiding

Dit is de meest voor de hand liggende soort erfafscheiding. Vroeger werden alle erfafscheidingen gemaakt van hout omdat er toen nog niet veel andere mogelijkheden waren. Een metalen hekwerk werd ook wel eens gebruikt maar was in verhouding een stuk duurder dan hout. Als basis voor een houten erfafscheiding worden houten palen gebruikt. Bij voorkeur van hardhout omdat naaldhout soorten gevoeliger zijn voor houtrot. De palen dienen immers lange tijd in de grond te staan om de tuinschermen te ondersteunen. De dikte van de palen dient minimaal 7 cm te zijn maar 9 cm dik geniet de voorkeur. Dunnere palen maakt de erfafscheiding niet stevig genoeg om windvlagen op te vangen.

Het houten tuinscherm hoeft niet per se van hardhout te zijn. Zolang het tuinscherm vrij hangt van de aarde zal er geen vroegtijdige houtrot optreden. Grenen, Vuren of Douglas tuinhout zijn prima soorten om in een tuinscherm te verwerken. De aantal planken per tuinscherm bepalen de privacy. Hoe meer planken op een tuinscherm hoe dichter de planken tegen elkaar staan. Bij een 23 planks tuinscherm kan niet meer tussen de planken door gekeken worden en geeft dus de maximale privacy.

Enkele voordelen:

 • Makkelijk te bewerken (zagen en schroeven)
 • Hout weegt minder dan beton
 • Natuurlijke uitstraling
 • Geïmpregneerd hout is goedkoop

Enkele nadelen:

 • Hout gaat na verloop van tijd rotten
 • Minder stevig dan beton
 • Hardhout is erg prijzig

 

Betonnen erfafscheiding

U kent ze vast wel, de grijze stevige betonnen erfafscheidingen, geen poespas maar gewoon stevig met een lange levensduur. Kiest u voor een betonnen erfafscheiding dan kiest u voor kwaliteit. Tegenwoordig zijn de betonnen erfafscheidingen niet meer lomp en grijs maar vaak afgewerkt met een beton motief in verschillende kleuren. Een betonnen erfafscheiding is opgebouwd uit betonpalen van 12 cm dik. In deze betonpaal zit een sponning gestort die de uiteindelijke hoogte van de erfafscheiding zal bepalen. De betonplaten zijn tegenwoordig 36 cm hoog en kunnen tot een hoogte van 324 cm gestapeld worden (9 platen hoog)! Wilt u een betonnen erfafscheiding van 200 cm boven het maaiveld? Dan komen er 6 betonplaten van 36 cm op elkaar. De onderste betonplaat gaat dan 16 cm onder het maaiveld om een netto hoogte van 200 cm over te houden.

De beton motieven

Er zijn tegenwoordig 10 verschillende soorten betonplaten, elk met een unieke uitstraling: Rots motief, Gebroken steen motief, Elbe motief, Hout motief, klassiek steen motief, Nostalgie motief, Rhein motief, Romeins motief, Graniet motief en het semi Glad motief! Deelt u de betonnen erfafscheiding met de buren? Dan word er meestal gekozen voor een betonplaat met aan 2 kanten het motief (dubbelzijdig). Het is helaas niet mogelijk om aan 2 kanten een ander motief te kiezen. De meeste beton motief betonplaten zijn zowel in enkelzijdig als dubbelzijdig leverbaar. Alle betonplaten zijn leverbaar in de kleuren witgrijs en antraciet. Daarbij hebben we kleine selectie betonplaten in de kleuren crème en taupe.

Enkele voordelen:

 • Lange levensduur
 • Is erg stevig
 • Goedkoop

Enkele nadelen:

 • Moeilijker te bewerken dan hout
 • De onderdelen wegen zwaar
 • Luxe variant is prijzig

Erfafscheiding van hout en beton

De hout beton erfafscheiding kunnen we  onderverdelen in 2 soorten. De standaard tuinafscheiding en de luxe erfafscheiding met motief. Beide hebben het voordeel dat het houten tuinscherm altijd vrij hangt van de aarde waardoor het vocht niet in het tuinscherm kan trekken.

De standaard hout beton tuinafscheiding

De standaard hout beton erfafscheiding is opgebouwd uit verschillende onderdelen van hout en beton. De combi betonpalen worden in de fabriek ondersteboven gestort in een mal zodat de betonpaal aan alle zijdes glad afgewerkt is. De combi betonpalen hebben 3 soorten kop afwerking, namelijk de bolkop, diamantkop of vlakke kop. Zo heeft u 3 keuzes voor een uiterlijk dat het beste bij u past. De standaard hout beton tuinafscheidingen zijn leverbaar in de kleuren antraciet en witgrijs.

In de combi betonpalen zit een sponning gestort op 180 cm gemeten van af de bovenkant van de paal. Deze sponning is 26 cm of 52 cm lang. In deze sponning dient de betonplaat van 26 cm hoog geplaatst te worden. Wilt u een erfafscheiding van circa 200 cm hoog? Dan is 1 betonplaat voldoende. Als u een hogere tuinafscheiding wilt dan kan er een extra betonplaat geplaatst worden. Met 2 betonplaten van 26 cm hoog kan een maximale hoogte van 232 cm bereikt worden. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk zijn als u met hoogteverschillen te maken heeft. De standaard betonplaten zijn 184×26 cm en zijn enkelzijdig glad. Dat wil zeggen dat een kant glad is en de andere kant iets ruwer, de stortkant. Deelt u de tuinafscheiding met de buren dan bied een dubbelzijdig gladde betonplaat de uitkomst.

Als de betonpalen en betonplaten geplaatst zijn kan het tuinscherm gemonteerd worden. Het maakt niets uit of het tuinscherm van Grenen, Vuren of Douglas is, de montage handeling blijft hetzelfde. De tuinschermen zijn bevestigd met 8 schroeven van 4×35 mm. Alleen bij Bankirai hardhouten tuinschermen dient het tuinscherm voorgeboord te worden met een dun boortje van 3 mm, omdat de schroeven ander afbreken tijdens het vastschroeven.

Als laatste word er een houten afdekkap, van hetzelfde materiaal als het tuinscherm, op het tuinscherm gemonteerd. Deze houten afdekkap voorkomt dat er water in de bovenkant van het tuinscherm trekt.

De luxe hout beton erfafscheiding

Net zoals bij de standaard hout beton erfafscheiding word bij de luxe variant gebruik gemaakt van combi betonpalen. Het enigste verschil tussen de palen is de lengte van de sponning, deze is namelijk 72 of 108 cm lang. Dit is nodig omdat de betonplaten met motief 36 cm hoog zijn i.p.v. 26 cm. Bij de luxe hout beton tuinafscheiding met een totale hoogte van 200 cm komen er 2 betonplaten met motief op elkaar te staan. Heeft u een hogere tuinafscheiding nodig, dan kunnen er 3 betonplaten van 36 cm op elkaar geplaatst worden om een hoogte van circa 230 cm hoog te behalen.

Een ander verschil met de standaard hout beton afscheiding is dat er op de betonplaat een betonnen afdekkap geplaatst word. Deze betonnen afdekkap heeft geen functie maar is puur ter afwerking van de tuinafscheiding. Het tuinscherm komt op deze betonnen afdekkap te staan.

Enkele voordelen:

 • Veel  combinaties mogelijk
 • Motief mogelijk op de betonplaten
 • Alle voordelen van hout en beton
 • Goedkoop

Enkele nadelen:

 • Het tuinscherm dient vervangen te worden als de levensduur verstreken is na ca. 15 jaar
 • De betonnen onderdelen zijn zwaar