Erfafscheiding regels

Als u een nieuwe erfafscheiding wilt laten plaatsen zijn daar enkele regels aan verbonden. Deze tuinafscheiding regels zijn meestal landelijk bepaald maar kunnen in sommige gevallen afwijken in de gemeenten waar u woont. We hebben de belangrijkste erfafscheiding regels voor u op een rijtje gezet. Twijfelt u nog na het lezen van de onderstaande regels? Neem dan contact op met het omgevingsloket in uw gemeenten.

 

Een erfafscheiding dient aan de onderstaande regels te voldoen:

  • Een erfafscheiding, tuinafscheiding, hekwerk of muur  achter en naast een woonhuis mag maximaal 2oo cm hoog gebouwd worden. Vóór de woning is de maximale hoogte vastgesteld op 100 cm. Wilt u een erfafscheiding plaatsen die afwijkt van de regels?  Informeer dan eerst bij het omgevingsloket of gemeenten of een lichte bouwvergunning vereist is.
  • Indien u een erfafscheiding deelt met uw buren mag er zonder toestemming geen raam of opening gemaakt worden in de erfafscheiding of muur. Wilt u een trellis of v tuinscherm plaatsen doe dit dan altijd in goed overleg met de buren. Dit om de privacy van uw buren te behouden.
  • Plaatst u de erfafscheiding op uw eigen perceel? Dan mag dit altijd zonder toestemming van uw buren. U mag dan zelf bepalen wat u met de erfafscheiding gaat doen. Denk daar bij aan het schilderen in de kleur die u mooi vind of het bevestigen van tuinposters of plantenbakken. Bestaat de erfafscheiding uit een haag? Dan mag u ten alle tijden de haag aan uw kant snoeien zonder toestemming van de buren.